– Jeg stortrives i leiligheten. Selv om jeg aldri har møtt utleieren min i virkeligheten, er i alle fall kontrakten signert, forteller Anna.
Vi møter henne for å høre hvordan det har gått å leie, hva hun har lært og hva hun skulle ønske hun visste før hun flyttet for seg selv. I tillegg har vi snakket med LOfavørs fordelsleverandører i Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis om hva du bør tenke på når du skal leie bolig.
Leiekontrakt - en god start
Enten du skal leie av en privatperson eller et stort utleieselskap, er leiekontrakten selve grunnmuren for relasjonen mellom deg og utleieren. Kontrakten sier blant annet noe om hvor lenge du kan leie boligen, hvor lang oppsigelsestiden er, hvor mye du skal betale for å bo der og hvordan det forventes at du behandler boligen.
– Etter at jeg hadde hengt opp tre rullegardiner i leiligheten, kom jeg på at jeg kanskje burde ha spurt utleieren om jeg fikk lov først. Det ble jo noen hull i veggen, sier Anna.
– I tillegg stod det en del møbler i leiligheten da jeg flyttet inn. Hvis noe forsvinner derfra som ikke er mitt, har jeg et problem, fortsetter hun.
Heldigvis har det gått bra for Anna så langt, men hun har et godt poeng. Du kan bli stilt til ansvar dersom du ødelegger noe i boligen, med mindre det er snakk om vanlig bruksslitasje. Avklar med utleier hvilke regler som gjelder allerede fra start, slik at du unngår å havne i saksa senere. Hvis du er usikker på om det viktigste er inkludert i kontrakten, kan du få hjelp av en advokat til å se over den.
Voksenpoeng å hente
Som en forlengelse av leiekontrakten kan du ta bilder av boligen før du flytter inn. Opp med kameraet, ta deg en runde i ditt nye hjem og dokumenter tingenes tilstand. Du kan for eksempel filme rom for rom, sørge for at alt ser bra ut og zoome ekstra godt inn på skader og mangler som allerede finnes der. Det er en sikkerhet både for deg og for utleieren.
– Jeg har ikke vært flink nok til å sikre meg selv generelt, og ikke satt meg inn i hvilke forsikringer jeg trenger. Men jeg har i det minste hatt reiseforsikring hver gang jeg har vært på tur, forteller Anna.
Det er nok flere som har det som henne. Derfor er det en stor fordel at du som medlem av et LO-forbund har Norges beste innboforsikring som en del av medlemskapet – du får voksenpoeng uten å løfte så mye som en finger. Om du uansett skal dokumentere hvordan boligen ser ut før du flytter inn, bør du også ta bilder av alle eiendelene dine i samme slengen. Dersom du er uheldig og må bruke innboforsikringen på et senere tidspunkt, har du full kontroll på hva du eier og har, og hva som eventuelt må erstattes.
Rik på erfaringer
Anna har kanskje ikke alle forsikringene på plass, men at hun håndterer hverdagens utfordringer med glans kan ingen ta fra henne.
– Hvis jeg skal gi et tips til noen som skal flytte for seg selv for første gang, så er det å ta tak i problemene med en gang de oppstår. Hvis ikke vokser de seg større. Gi det et forsøk og vær litt kreativ i løsningene dine.
Ifølge Anna gjelder det å snu det negative til noe positivt. Bråker det fra guttekollektivet i etasjen over? Vel, da vet du i det minste hvem som har vunnet kveldens fotballkamp. Har vaskemaskinen streiket? Da har du en gyllen anledning til å lære deg hvordan du vasker undertøy for hånd.
– Jeg tar med meg lærdommen jeg får av det som ikke går etter planen. Det er slik det skal være når man er ung, sier hun.
Samtidig som Anna tar ting som de kommer, er hun også fremtidsrettet. Enn så lenge trives hun med å leie, men før eller siden ønsker hun å eie. Derfor prøver hun å legge av litt penger hver måned.
– Jeg prøver å spare litt, selv om det ikke er så lett som student. Samtidig tillater jeg meg selv å være litt fleksibel i den fasen jeg er i nå. Det må være lov å bruke litt på fest og moro også, sier hun og ler.
Alle monner drar. Hvis du velger å sette av penger på LOfavør BSU , får du en rentefordel på 0,25 prosentpoeng på toppen av bankens allerede høye BSU-rente. I tillegg får du fradrag på skatten på det du sparer, noe som kommer godt med i boligpotten. Eller til en fest.
Les også:
Bor du i kollektiv, blir alt mye billigere
Tre ting å tenke på når du skal leie bolig