I tillegg har vi tatt en prat med LOfavørs fordelsleverandører i Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis om hva de mener du bør tenke på om du skal flytte inn med flere. Her er deres tips til deg.
Enighet varer lengst
Enten du skal flytte sammen med vennene dine eller noen du ikke kjenner, kan du være sikker på dette: Dere kommer til å gjøre ting på forskjellige måter og ha ulik oppfatning av hvordan oppgaver skal løses i bofellesskapet.
Mens noen liker å støvsuge flere ganger i uka, syns andre det er helt i orden om hybelkaninene kryper fram fra hjørnene en gang imellom. Derfor er det lurt å snakke om ansvarsfordelingen mellom dere, og hvilke forventninger dere har til hverandre.
– Husregler er et must i et kollektiv, og for oss fant vi ut at det å sette oss ned med penn og papir var den beste løsningen. Selv om dere liker hverandre og trives med å bo sammen, er det ikke sikkert at dere bor likt, forteller Bendu.
Bruk litt ekstra tid på å gå gjennom alle aspekter ved samboerskapet, og bli enige om noen regler som alle kan leve med. Lag en oversikt over hvem som skal vaske hva til hvilken tid, hvilke regler som gjelder for fellesområdene og hvor ofte dere er komfortable med at de andre har besøk eller inviterer til fest.
Mitt, ditt og vårt
Når flere mennesker flytter sammen, blandes plutselig kjøkkenutstyr, møbler og klær om hverandre. Da kan det være lurt å ha oversikt over hvem som eier hva allerede fra start.
– Jeg har som regel kontroll på hva som er mitt og ikke, men det er fort gjort å miste kontrollen. Særlig kjøkkenutstyret. Vi løste det med å ha hvert vårt skap, sier Bendu.
Uansett hvilken løsning dere velger, bør du ta bilde av tingene dine – og fortsette å gjøre det så lenge bofellesskapet består. Da vet du hvilke verdier du har tatt med deg inn i kollektivet den dagen du skal flytte ut, eller hvis noe skulle skje og du må bruke innboforsikringen din. Innboforsikring er en basisforsikring som alle bør ha, og som medlem av et LO-forbund får du Norges beste innboforsikring som en del av medlemskapet ditt.
Null tull med tallene
Når du flytter for deg selv, må du forholde deg til utgifter du ikke hadde før. Noen av dem er enkle å forberede seg på, mens andre dukker opp helt ut av det blå. Det positive med å bo i kollektiv er at dere er flere som kan dele på regningene – og ha oversikt over når de skal betales.
– Det lureste er selvfølgelig å ha full kontroll selv, men noen er bedre med tall enn andre. Derfor valgte vi å ha én økonomiansvarlig i kollektivet, mens vi andre betaler inn til den personen, sier Bendu.
Dere kan dele på alt eller bare på det aller viktigste. Husleien, internett og strømregningen bør ligge øverst på prioriteringslisten. Hvilke leverandører dere velger kan også gjøre en økonomisk forskjell. Derfor har LOfavør forhandlet fram medlemsfordeler på strøm via Fjordkraft . Strømforbruket kan dere følge med på i Fjordkraft-appen slik at dere ikke får noen ubehagelige overraskelser.
I tillegg til de største, faste utgiftene, kan det også lønne seg å dele på forbruksartikler som alle bruker. I stedet for at alle kjøper inn hvert sitt, kan dere ha en felles pott dere bruker av. Det trenger ikke å påvirke lommeboken din i stor grad, i alle fall ikke om dere tenker litt smart. Gjør som Bendus kollektiv: La fest og moro bli til business.
– Håndsåpe, dopapir og rengjøringsartikler er ting vi deler på. Vi har en stor pose med pant som betaler for det meste vi trenger til leiligheten.
Les leiekontrakten nøye
Vennegruppen som Bendu flyttet sammen gikk etter litt over ett år hvert til sitt. Noen av dem skulle ut på nye eventyr, mens for Bendu var tiden kommet for å flytte sammen med kjæresten.
– Det var koselig å ha kjæreste mens jeg har bodde i kollektiv, men i starten tror jeg vi okkuperte badet og TV-stua mer enn hva de andre likte, forteller hun med et skyldig smil.
Når kollektivet ble oppløst ble hun bevisst på noe hun ikke var klar over da hun flyttet inn: At kontrakten du inngår med utleier har mye å si for deg og de du bor sammen med.
– Vi hadde en felleskontrakt, men jeg anbefaler alle å inngå en egen kontrakt med utleieren i stedet. Hvis dere har en felleskontrakt og en av dere ønsker å flytte ut, må alle ut. Det kan fort utvikle seg til å bli en krevende floke.
Hvis du er i tvil om leiekontrakten ivaretar alle som bor i kollektivet, kan du få hjelp fra en advokat til å se over kontrakten og hjelpe deg med den videre dialogen med utleieren. LOfavør tilbyr medlemmer både advokatforsikring og advokatbistand som kan komme godt med, uansett hvordan situasjonen din ser ut.
Les også:
Fire tips til deg som skal kjøpe bolig med kjæresten
Tre ting å tenke på når du skal leie bolig